Informatii implanturi dentare

In aceasta pagina ve-ti gasi cele mai importante informatii despre implanturi dentare:

 

  1. Costuri.
  2. Din ce este format un implant dentar ?
  3. Etape de lucru: de la extractie la implant la dinte.
  4. Avantajele implanturilor fata de o lucrare clasica.
  5. Densitatea osoasa si implanturile.
  6. De ce trebuie sa inlocuim dintii lipsa ?
  7. Sunt indicate implanturile dentare la persoanele in etate ?

 

Intrebari despre implantul dentar:

Implantul dentar = Radacini artificiale

1. Ce sunt  implanturile  dentare  ?

Implantul dentar este o piesa din titan, asemanatoare ca forma unui surub. Implanturile  inlocuiesc radacinile dintilor pierduti, fiind plasate in os au rol de fundatie ce sustine coroanele dentare.

2. Este implantul dentar similar radacinii dentare naturale ?

Da, implantul dentar formeaza o radacina artificiala  inlocuind functiile dintelui pierdut.

 3. Este o diferenta intre implantul dentar si pivotul dentar ?

Trebuie facuta diferenta intre cele 2, pivotul dentar care este folosit atunci cand inca mai avem radacini dentare, si implantul dentar care se foloseste atunci cand nu mai  avem radacini.

 4.Ce se poate face cand pacientul nu mai are niciun dinte, se mai poate face o lucrare fixa?

Cand pacientul este edentat total nu mai avem cum sa facem o lucrare fixa pentru ca nu mai avem dinti de care sa ne legam.

Aici intervine implantul dentar care este o  solutie de multe ori salvatoare. De exemplu la pacientii care nu mai au niciun dinte in gura si nu doresc o proteza mobila singura solutie este implantul dentar.

5. Cate implanturi se pot pune la un singur pacient ?

In cazul in care osul ne permite , putem insera cate un implant pentru fiecare dinte lipsa. Este indicat ca fiecare dinte sa fie inlocuit cu un implant . Exista insa situatii cand pe 2 implanturi se pot pune 3 dinti realizand o punte sau pe 4 implanturi 6 dinti.

6. La ce va referiti cand spuneti “daca ne permite osul” ?

In momentul pierderii dintilor, osul incepe se el sa se resoarba nemaifiind stimulat fiziologic. El se resoarbe si ajunge la batrani sa mai prezinte un os de doar cativa mm grosime situatie in care nu se mai pot insera implanturi. Este nevoie in general de o edentatie foarte veche pentru o resorbtie masiva a osului.

7. Eeste grosimea osului importanta ?

Da , implantul  dentar necesita minim  12 mm de os inaltime si 5 mm grosime . Daca pacientul nu prezinta os se pot realize adiitii osoase care sa ne mareasca volumul osului . Aditia osoasa se poate realiza odata cu inserarea implantului sau separat.

8. In ce cazuri sunt recomandate ?

Implanturile sunt recomandate in toate cazurile in care avem unul sau mai multi dinti lipsa.

Cel mai important este ca pacientul sa realizeze ca are are o problema si ca lipsa chiar si a unui singur dinte cauzeaza probleme asupra masticatiei, stomacului si asupra dintilor vecini. Este bine de stiut ca 80 % din populatia adulta are cel putin un dinte lipsa insa foarte putini dintre acestia se prezinta pentru tratament.

9. Se poate insera oriunde avem un dinte lipsa ?

DA, unde avem un dinte lipsa ,acesta se poate inlocuit prin inserarea unui implant dentar.

 

10. Sunt recomandate la toti pacientii ?  De exemplu exista o limita de varsta superioara,  la varstnici sau la copii sau la pacientii cu boli grave, de exemplu diabetul?

 

10.1.Se pot introduce implanturi dentare si la persoanele varstnice ?

Varsta nu reprezinta o piedica , cel mai importa este ca pacientul sa fie sanatos si sa avem os disponibil.

11.  La copii sunt indicate?

In ceea ce priveste varsta minima aici exista si este foarte important sa retinem ca nu trebuie introduse implanturi dentare in perioada de crestere si anume 16 ani la fete si 18 ani la baieti, varsta la care oasele maxilare sunt complet formate.

Sexul pacientului este important intr-o masura mai mica insa este bine de stiut ca barbatii au un os mai dens , un os mai rezistent ceea ce este un avantaj insa nu este o regula absoluta. La menopauza femeile afectate de osteoporoza pot avea un os de o calitate mai putin  buna insa depinde de la caz la caz.

12. Sunt indicate la pacientii cu diabet ?

Diabetul poate fi o problema din cauza vindecarii intarziate pe care o poate produce cresterea glicemiei.

Vaoarea normala a glicemiei este 73 – 110 mg/dl pe nemancate, iar valoarea anormala a glicemiei este peste 126 mg/dl.  In general orice interventie chirurgicala este contraindicata la pacientii cu glicemie de peste 126mg/dl. Dar la pacientii care urmeaza un tratament corespunzator, un regim  alimentar corect au un risc scazut de aparitie a complicatiilor. Interventia se va realiza in colaborare cu medicul diabetolog.

13. Contraindicatii ?

Singurele containdicatii sunt la copii, la personele in varsta  necooperante, la persoanele cu probleme psihice si la pacienti cu diverse boli grave cum ar fi: diabetul in care glicemia nu este tinuta sub control,  leucemie acuta,  infectiile cu HIV/SIDA,  pacientii care fac chimioterapie.

-Bineinteles nici in timpul sarcinii , nu  se recomanda interventii chirurgicale.

 14. Sunt indicate la pacientii cu “parodontoza” ???

In ceea ce priveste parodontoza situatia este mai complexa in functie de cat de avansata e boala. Ca regula generala ar trebui sa se stie ca parodontoza este o boala a gingiilor si a osului alveolar care netratata duce la pierderea dintilor. Este esential ca parodontoza sa fie tratata si apoi sa fie introduse implanturile dentare.

 15. Este acceptat de organism ?

Implantul dentar  este fabricat din titan , titanul care este un metal foarte bine tolerat de catre organism. Nu exista cazuri de respingere in literatura de specialitate. Titanul este de asemenea folosit si in ortopedie in cazul fracturilor, de member, sold etc Este vorba despre acelasi material – TITANUL.

Implantul se poate pierde din mai multe motive:  1 cele legate de pacient : igiena pacientului, fumatul excesiv, nerespectarea indicatiilor medicului dar si motive legate de tehnica chirurgicala de inserare a implanturilor.

16. Avantajele fata de protezarea clasica prin lucrari protetice (puntea dentara).

Unul din avantajele majore este ca nu slefuim dintii vecini  spatiului edentat. Va spuneam si mai devreme implantul dentar inlocuieste radacinile dintilor, nefiind nevoie sa ne legam de alti dinti. Nu afectam alti dinti.

Un alt avantaj este acela ca se pot face lucrari fixe chiar si in lipsa tuturor dintilor- ceea este un lucru extraordinar .

Dintii pe implanturi arata si se simt ca dintii naturali.

Se obtin rezultate estetice foarte bune.

Senzatie masticatorie asemanatoare dintilor naturali;

Imbunatatesc stabilitatea protezelor mobile .

17. Manopera chirurgicala:

In primul rand nu este o operatia propriu-zisa ci o mini-operatie care se realizeaza in cabinetul stomatologic. Ca agresivitate nu este mai invaziv decat o extractive dentara.

18. Implantul dentar se introduce sub anestezie? Ce timp de anestezie se foloseste generala sau locala ?

Ca si pentru extractia unui dinte este suficienta anestezia locala a maxilarului. Zona respectiva este complet amortita iar pacientul desi constient nu simte durere.

19.  Cat dureaza toata interventia:

De multe ori in cazurile simple, inserarea dureaza mai putin decat o plomba. In medie in 45 de minute operatia se termina, incluzand bineinteles totul: anestezie, pregatirea campului operator steril si interventia propriu-zisa.

20. Care sunt etapele de inserare ?

Bineinteles se incepe cu anestezia , se decoleaza gingia si se expune osul, se realizeaza  neoalveola cu ajutorul frezelor speciale de os, iar in lacasul realizat se introduce implantul dentar prin insurubarea acestuia. Ulterior gingia trebuie suturata-cusuta minutios pentru a impiedica accesul bacteriilor din saliva . Sutura este o etapa foarte importanta de care depinde osteointegrarea implantului care se va realize in viitoarele 3-5 luni, in functie de calitatea osului.
.